Isnin, Februari 22, 2016

ROTI OH ROTI

Tepung faiza 1 kg
2 biji telur
3 sudu majerin@butter
2 sudu gula
1 cawan air suam
1 peket yis segera mauripan
3 sudu lemak sayur
Secubit garam
Cara buatnya
Gaul tepung bersama majerin, lemak sayur, telur dan garam hingga sebati
Cairkan gula dn air suam , masukan yis kacau hingga yis sebati biarkan hingga berbuih, buat lubang di tengah tepung, tuangkan larutan yis td gaul hingga sebati tambah air sedikit demi sedikit dan uli doh hingga tk lekat kat tangan dan licin, uli sampai doh kental.
Biarkan hingga doh naik 2x ganda dan tumbuk2kan doh tuk buang udara lam doh
Bulat2kan ikut saiz yg kita nak masukan inti dan bulatkan elok2 letak kat papercup atau loyang yang dah di gris biarkan doh naik sekali lagi baru di sapu susu cair dan bakar.
Bakar dalam oven suhu 170 selama 20mint, suhu ikut kesesuaian oven masing2










Tiada ulasan:

iklan