Khamis, Februari 09, 2012

SUATU MALAM KELAMBU BERAPI


 pemangsa aka pelaku songsang

Barang kes(kelambu dulu bukan cam ni)
 Lokasi kejadian(rumah asal bukan seperti dalam gambar )
yang ni setelah di tinggalkan sepi coz byk kenangan trajis
(trajis la sangat...hehehe)

salam semua entri kali ni cerita kelambu bukan sebab bieyhanny jual
kelambu malah tidak sekali bieyhanny nak cerita pasal si nyamuk
walau pun kadangkala si nyamuk ni bahaya dan bawa penyakit.....
siyes bieyhanny bukan nak bakar kelambu coz tak laku nak jual kat 
facebook tapi bieyhanny nak kongsi satu cerita lucu trajis yang merupakan
satu trajedi yang telah melanda bieyhanny dan hingga kini kalau bieyhanny
ingat mesti perasaan bieyhanny berbelah bagi, nak nangis ke nak gelak?????

Pada zaman tok kalo dong dulu kat rumah (yang gambar di atas)
dulu rumah tu cantik le bukan cam sekarang,kalau tak boleh la bieyhanny
buat filem@drama seram kat situ....

Di suatu malam yang sunyi tinggalah bieyhanny,adik lelaki,adik perempuan
dan ibu.....kami semua telah di arahkan ibu ke kamar untuk beradu..tapi 
malangnya mata bieyhanny tak mau lelap so bieyhanny pun masuk kelambu  tapi
bukan untuk tidur just nak temankan adik-adik...selang beberap minit,mereka pun
terlelap(tak perlu jadi cam orang putih nak kena baca cerita bagai).

lepas adik -adik tidur tiba-tiba ibu bieyhanny masuk ke dalam kelambu
bieyhanny ingat nak sound bieyhanny nape tak tidur lagi tapi rupanya
si ibu risaukan anak-anaknya di gigit nyamuk....sambil pegang pelita,ibu
pun mencari nyamuk sekitar dalam kelambu dan nak sekor ibu bakar pakai
api pelita........gedebuh jatuh sekor nyamuk
(tak le kuat bunyi jatuhnya,saje buat efect bagi trill ...hehehe)..
alamat mati aku(bisik nyamuk)ibu pun meneruskan tugasan malam tu
dengan tenang tiba-tiba....korrrrrrrrrr.....bunyi apa tu
(actually bunyi perut ibu tanda nak membuang) so sebelum ke rumah
kecik...ibu pun berpesan bieyhanny nanti kalau ada nyamuk halau ye...nah amik pelita ni
untuk halau nyamuk.....dalam fikiran bieyhanny(wah!best giler ni dapat jadi pembunuh
bersiri)..dari kecil memang dah ada tokoh untuk jadi Gengster bieyhanny ni.

So setelah ibu beredar untuk ke rumah kecik...bieyhanny pun
mulakan operasi menbunuh nyamuk...(kejam betul bieyhanny neh)
tu dia ada sekor so bieyhanny pun dengan penuh keyakinan lalu
menyucuh nyamuk tersebut tanpa rasa belas kesian namun malang 
tidak berbau(betul kata pepatah) tiba-tiba api menyambar pula kelambu
tapi bukan badan nyamuk.......(mesti korang dah boleh agak apa yg terjadi kan)

Deangan muka selamba bieyhanny panggil ibu....ibu kelambu dah hangus
bieyhanny dah berjaya bunuh nyamuk tu.....ibu dengan paniknya menarik tilam
adik-adik bieyhanny yang sedang nyenyak tidur...satu kampung kecoh juga malam tu
sebab api memang dah marak nasib baik rumah bieyhanny tak terbakar...
Maka habislah hangus terbakar kelambu di bilik kami pada malam tu.
Bieyhanny apa lagi kena lah bebel sambil dapat upah istimewa dari
ibu bieyhanny...pang sekali tapak tangan ibu hinggap kat pipi...
huhuhu...dalam nada sedih tu sempat lagi bieyhanny menjawab
(jangan ikut budaya songsang bieyhanny ye) ibu tu boleh pun bakar nyamuk
kat kelambu,orang bukan nak bakar kelambu tapi nak halau nyamuk je
manalah orang tau api tu tiba-tiba je sambar kelambu....

begitulah kisah bieyhanny ,kelambu dan nyamuk-nyamuknya....
untuk pengetahuan korang semua, bukan sekali je tau bieyhanny
buat kerja songsang bakar kelambu ni....rasanya sampai 3 kali juga coz
setiap kali fail bunuh nyamuk and kelambu yang terbakar bieyhanny tak kan
puas hati,maka akan bieyhanny cuba lagi untuk kali kedua,ketiga hinggalah
berjaya.......

So nasihat bieyhanny untuk korang kat luar tu kot ye pun marahkan
nyamuk jangan lak pi bakar kelambu,kalau sekali cuba tak berjaya 
tak payah la buat, takut silap haribulan...rumah sekali yang hangus terbakar...

Nota kaki: cerita ni berlaku sewaktu bieyhanny umur 5@6 tahun so
korang tau la kan tahan kecuriousity budak umar baya tu camne... :)
coz mat saleh cakap"curiousity kill the cat "so camtu lah yg terjadi dgn bieyhanny

1 ulasan:

MéuzAngelo™ XXIII berkata...

aiyoo kak.. pening la tgk template blog akak ni.. knp font warna merah? susah nk baca plus dgn background mcm ni.. hmm sebaiknye buat yg simple je, sejuk readers nk dtg baca lg.. :)
kak, pasal header tu saya tak amek tempahan lg.. tggu yg lain siap dulu :)

iklan