Jumaat, September 23, 2011

IKAN PATIN& BELIDA MASAK TEMPOYAK BERSAMA BUAH KECUPU

Bahan-bahan membuatnya seperti gambar di bawah 
cara-cara membuatnya sama dengan cara masak
ikan baung kaeng som........selamat mencuba
 ikan patin & belida
 buah kecupu di buang kulit dan amil isi dalam sahaja
 cili api di tumbuk lumat seperti di bawah
 kemudian gaul bersama tempoyak 
sila rujuk gambar di bawah.....

 kemudian masukan
kesemua tempoyak tadi ke dalam periuk,masukan air
kemudian kacau sebati,masukan ikan & buah kecupu
didhkan di atas api...biarkan hingga mendidih barulah
di masukan buah terung pipit sila rujuk gambar di bawah


 rasakan garam & perasa kemudian hidangkan bersama
nasi putih & ikan belida goreng serta ulaman bersama
sambal tempoyak

selamat menjamu selera & selamat mencuba

Tiada ulasan:

iklan