Jumaat, September 23, 2011

DAGING SEHARUM SELASIH





Bahan-bahan untuk Daging seharum selasih
500gm daging lembu
100gm daun selasih
1 biji bawang besar kuning
3 tangkai cili hijau
10 biji cili padi merah
1 batang lobak merah(potang memanjang)
2 cawan minyak untuk mengoreng

Bahan perapan daiging
3 camca teh serbuk kunyit
3 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk perasa
1/2 camca teh gula

Cara-cara membuatnya:
Daging di ppotong mengikut kesukaan anda
kemudian cuci daging hingga bersih dan toskan airnya
masukan ke dalam bekas gaulkan daging bersama bahan perapan
serbuk kunyit, garam,serbuk perasa & gula biarkan selama 5 minit
panaskan minyak,kemudian goreng daging tadi hingga garing,
semetara itu potong lobak merah,cili hijau,cili padi manakal selasih 
diambil daunya....setelah daging garing & empuk masukan kesemua
bahan yang dipotong tadi,kacau selama 3 minit kemudian angkat
dan hidangkan bersama nasi putih

Fakta: Masyarakat Thailand percaya daun selasih
sangat baik untuk menghilangkan rasa pedas & sangat
sesuai untuk menghilangkan panas badan akibat memakan makanan
pedas,biasanya selepas makan makan pedas masyarakat Thailand
akan memakan daun selasih mentah untuk mengurangkan rasa pedas 

Tiada ulasan:

iklan